Wednesday, November 17, 2010

Hadiah Aidil Adha di Greece

 Puluhan aktivis kanan-jauh dan penduduk tempatan melemparkan telur dan mengejek ratusan imigran Muslim yang tengah berkumpul untuk melaksanakan solat Aidil Adha di sebuah lapangan pusat yang dikelilingi oleh pelindung dengan penjagaan polis anti huru-hara.

Komuniti Muslim Athen tidak memiliki masjid rasmi dan oalat biasanya diadakan di pusat-pusat budaya atau balai masyarakat atau apartemen peribadi di seluruh kota.Komuniti Muslim di Yunani diperkirakan sekitar 1 juta orang, di negara di mana kebanyakan penduduknya adalah penganut Kristian Ortodoks Yunani.

Sementara umat Islam solat, beberapa penduduk setempat berteriak dengan kata-kata kotor dari balkon dan melambaikan bendera Greece. Leaflet yang menggambarkan seekor babi, yang merupakan binatang najis dan haram dalam Islam - tersebar di seluruh alun-alun.

"Ada sebuah masjid (rasmi) di dekat sini, tapi kami takut untuk pergi ke sana," kata seorang lelaki 30 tahun migran dari Bangladesh, yang meyebut namanya sebagai Shamasul. "Kadang-kadang orang Greece di lingkungan ini mengancam untuk membunuh kami."

Di lain tempat, lapangan sentral di depan universiti Athen, sekitar 2.000 Muslim lelaki dan wanita oalat dengan tenang di depan universiti neo-klasik dan di depan patung Yunani kuno.

Di masa lalu, usaha untuk membangun sebuah masjid di ibukota telah bertemu dengan oposisi dari penduduk setempat dan beberapa pastor dari gereja ortodoks Greece.

Namun, Uskup Agung saat ini mendukung pembangunan masjid dan pemerintah sosialis telah menyisihkan situs dekat dengan pusat kota, meskipun bangunan belum dimulai.

Masjid hanya di Yunani berada di wilayah timur laut Xanthi dekat perbatasan Turki, rumah bagi minoritas Muslim yang besar 

Sumber : http://satuumat.blogspot.com/2010/11/solat-raya-di-greece-dikelilingi-poster.html

Aidil Adha Di Tanjong Malim


"Biar betul..? Takkan tak balik?"

"Hah, hari raya takkan tak balik?"

"Balik lah siha.. Raya tuuu.."

Inilah komen yang saya terima bila ada sahabat yang bertanya, 'Bila nak balik kampung?' dan saya jawab, 'Saya tak balik...'

Hari Raya Aidil Adha, tidak pernah saya beraya jauh dari perantauan, jauh dari keluarga tercinta. Pagi tadi, bila bangkit dari tidur untuk menunaikan solat subuh, baru saya menyedari bahawa hari itu adalah hari raya.Tanpa baju raya, tanpa makanan untuk sarapan, hanya air kosong dan kerepek (teringat masakan ibu di pagi raya). Bila ada yang bertanya mengapa tidak pulang, saya hanya tersenyum. Malas sebenarnya untuk menjawab soalan tersebut. Mungkin mereka hairan kerana Hari Raya adalah hari untuk bersama-sama keluarga. Saya bukan tidak merindui mereka, bahkan hanya Allah yang tahu betapa luahan rindu itu saya khabarkan kepadaNya selalu. Tetapi, kerana terlalu menyayangi dan merindui mereka, saya mengambil keputusan untuk tidak pulang.

Beberapa minggu sebelum itu, saya sudah menyatakan kepada ibu. Ibu saya mengizinkan, jadi dada saya lapang dengan redha ibu. Tapi, saya agak sedih kerana solat sunat hari raya tanpa peneman setia saya yakni IBU.

Hari Raya bukan masa untuk berSEDIH !

Pagi raya itu, saya dan sahabat saya, Zubaidah, terus merempit ke Masjid Ar-Rahman, Hulu Bernam. Wah, pertama kali beraya di Tanjong Malim, suatu pengalaman yang luar biasa. Saya pelajar Semenanjung, ianya suatu kejanggalan bagi kami. Tapi tidak mengapa.

Tiba di Masjid, masih ramai yang belum tiba sedangkan jam sudah mencecah pukul 8 pagi. Usai solat sunat hari raya, barulah saya menyedari Masjid sudah penuh dengan kelibat manusia. Penuh ceria dengan kehadiran anak-anak kecil...

Di perkarangan masjid, kelihatan 6 ekor lembu dan seekor kambing bersedia untuk dikorbankan. Pertama kali juga lihat lembu disembelih, salah seekor lembu tu garang betul. sangat agresif...

Kalau difikirkan kembali, mengapa susah benar manusia mahu bersyukur. Jika mahu dibandingkan dengan negara Kemboja, lembu yang hendak dikorbankan sangatlah kurus. Dan daging korban pula, dapat disimpan sehingga setahun. Masyarakat Islam di sana, tiada kelengkapan seperti peti ais, jadi mereka akan mengeringkan daging-daging tersebut. Dan mereka akan berjimat cermat dengan daging tersebut. Jauh sekali jika hendak dibandingkan dengan negara kita ini.

Saya ada terbaca artikel berkenaan sukarnya umat Islam untuk menunaikan ibadat, walaupun pada hari raya.. Bersyukurlah wahai jiwa, walau di mana bumi anda berpijak. Walau tanah yang anda pijak itu jauh dari orang yang disayangi. Ambil ibrah dengan setiap pengalaman. Pengalaman itu mematangkan jiwa.

Saturday, November 6, 2010

Harapanku Untuk Bakal Suamiku


Sekadar mengisi kekosongan masa yang ada, ALLAH menggerakkan hati ini untuk melakarkan sedikit luahan yang bertamu di dalam jiwa.Beberapa hari ini, mesej-mesej  jemputan ke majlis perkahwinan bertandang di inbox telefon. Alhamdulillah. Hanya syukur yang mampu dipanjatkan.  Syaitan meradang marah apabila insan-insan tersebut tidak berjaya digoda. Mereka memilih jalan yang paling diredhai ALLAH untuk bersama pasangan masing-masing iaitu PERNIKAHAN.
Bila mencetuskan soal 'ini' di facebook, pasti berderet-deret komen yang akan diterima. Betapa 'panas' isu ini bagi mahasiswa universiti. Cukup untuk menjelaskan bahawa betapa manusia itu tidak dapat disanggah dengan fitrahnya. Naluri adam berkehendakkan hawa disisi, dan hawa pula memerlukan kasih sayang adam sebagai peneman disepanjang hidupnya.
Namun, proses pencarian pasangan bukan atas dasar 'tangkap muat' atau memilih mana-mana yang berkenan di hati sahaja. Ianya sebuah proses yang harus dimulakan dengan niat yang benar-benar bersih dan berpandukan sunah rasul dalam memilih pasangan. Jauh dari itu, ALLAH lah yang menjadi rujukan yang paling utama. Kerana, DIA yang Maha Mengetahui jodoh yang termaktub di Lauh Mahfuz buat manusia yang diciptakanNya. DIA lebih memahami hambaNya lebih daripada kita memahami diri kita sendiri. Allahumma…
Saya tidak berniat untuk berbicara akan soal pemilihan pasangan yang soleh mahupun solehah kerana ianya sudah banyak dihuraikan di dalam buku-buku mahupun laman web. Yang paling popular bagi remaja mungkin saifulislam.com, laman web daripada Ustaz Hasrizal yang mengarang buku Aku Terima Nikahnya. Bukunya begitu 'hangat' di pasaran. Perkongsian di dalam blog saya ini berkisar akan harapan saya sendiri daripada sebuah pernikahan. Saya bukanlah seorang yang memilih dalam mencari pasangan. Syarat saya tidaklah ketat. Tidak perlu seorang lelaki yang berharta, tidak perlu rupa paras yang membuatkan wanita tergila-gila, tidak perlu kepada pemegang PhD mahupun keturunan yang disegani ramai. Cukup sekadar seorang insan bernama lelaki yang mampu membawa saya menuju syurgaNya. Mudah bukan syaratnya? =)
Namun, siapalah saya untuk meminta lelaki yang sebegini, sedangkan diri tidaklah seberapa. Terlalu banyak kekurangan yang bermukim di dalam diri. Tetapi, saya teringat pesan seorang sahabat, 'Islah nafsah, wad'u ghairat', baiki diri dan serulah orang lain. Saya memerlukan seorang lelaki yang faham dengan tugas dakwah saya. Saya ingin menjadi pengibar sayap kiri perjuangan seorang suami, namun lebih daripada itu, saya ingin menjadi sayap kiri perjuangan ISLAM. Saya telah melalui proses tarbiyah, dan rugilah andai suami menjadikan diri saya sebagai simpanannya dirumah, tidak diizinkan untuk berada di medan lapangan jihad.
Ingin saya memetik kata-kata daripada tokoh muslimat yang menjadi inspirasi diri saya, Allahyarham Zainab Al-Ghazali Al-Jubaili. Tokoh muslimat revolusi Islam di Mesir pada zaman Assyahid Imam Hassan Al banna. Kata-kata ini diungkapkan pada malam pertama beliau menjadi seorang isteri dalam usia 18 tahun.
"Di hari ini aku meminta  kepadamu supaya kamu menyempurnakan janjimu, janganlah kamu bertanya siapakah yang akan ku temui dan aku memohon kepada ALLAH supaya Dia menjadikan pahala jihadku dibagi dua antara kita sebagai kurnia ALLAH apabila Dia menerima amal dan usahaku.
Aku tahu bahawa adalah menjadi hak kamu memerintah aku dan menjadi kewajipan aku ta'at setia kepadamu, tetapi Allahuakbar didalam jiwa kita daripada diri kita. Dakwah Allah lebih mahal daripada diri kita. Kita sekarang sedang berada pada suatu marhalah (tahap) yang penting dan genting, didalam marhalah dakwah."
Suaminya menjawab,
"Ampunilah aku, bekerjalah 'ala barakatillah mudah mudahan aku hidup lagi sehingga tercapainya tujuan Ikhwanul Muslimin dan terbuktinya cita-cita Islam dengan tertegaknya daulah Islam. Alangkah bahagianya hidupku di zaman muda ini kalau aku dapat bekerja sama dengan kamu."
Saya cukup terkesan dengan ungkapan muslimat yang hebat ini, apabila saya melayari kisah duka hidupnya yang penuh dengan penyeksaan oleh regim Jamal Abd Nasser dalam coretan buku Hari-hari Dalam Hidupku.
Inilah harapan saya yang begitu besar terhadap seorang suami.
Cukup sekadar ini saya kira, malam kian larut. Perjuangan hari esok perlu diteruskan selagi nadi ini terus berdenyut.

Nufaza
11:06 p.m, 5 November 2010.
UPSI, Tanjong Malim.