Tuesday, December 28, 2010

Air Mata Seorang Wanita

Sejak akhir-akhir ini, mudah benar rasanya air mata merembes keluar. Kadang-kadang perkara yang kecil pun, mudah benar hati ini tersentuh. Mungkin inilah fitrah wanita. Air mata mampu mengurangkan beban yang ada didalam hati. Apatah lagi, muncul seorang hamba Allah yang sudi membantu menghulurkan bantuan kepada masalah yang tidak pernah diri ini berkongsi dengan insan yang lain. Bila terbit lafaz,

"Ana tak boleh berjanji. Tapi, kita boleh berusaha untuk merubah."

Subhanallah, itu baru lafaz yang masih tidak pasti, tetapi cukup untuk memberi ketenangan kepada hati. Laju air mata mengalir. Entah mengapa.. 

Saya bertemu dengan artikel ini, namun saya tidak pasti dari mana sumber yang sahih berkenaan ungkapan dibawah, samaada hadith qudsi atau sekadar rekaan cendikiawan tertentu. Namun, bagus untuk dijadikan renungan.

"Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama. Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.
 "Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.
  "Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.
"Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.
"Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.
"Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya. Sebab bukannya tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak.
"Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.
"Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah "air mata kehidupan."

"Ya Allah.. Aku bersyukur kerana masih mampu menangis. Dan indahnya andai tangisan ini lahir kerana takut dan cinta akanMu. Selamatkan kami daripada azab neraka, dengan air mata yang terbit keranaMu.."

No comments:

Post a Comment