Monday, October 5, 2009

Padang Yang Dirindui

Gempa bumi di Padang, Sumatera Indonesia sangat menggamit perasaan. Gempa bumi yang berukuran 7.6 SR  adalah yang kedua selepas wilayah itu dilanda gempa bumi pada tahun 2007. Apa yang lebih mengharukan, 3 buah kampung lenyap begitu sahaja dan 400 orang penduduk yang menghadiri kenduri majlis perkahwinan dikhuatiri terbenam sedalam 30 meter ke dasar bumi apabila menara masjid yang merupakan binaan tertinggi di kampung tersebut sudah tidak kelihatan. Ini mengingatkan kita akan peristiwa yang berlaku pada zaman kaum Nabi Lut apabila mereka juga diterbalikkan kedasar bumi selepas melakukan maksiat homoseksual walaupun sudah diberi peringatan.

Namun, apa yang berlaku di Padang adalah tidak patut kita membuat kesimpulan dan tuduhan yang melulu. Hikmahnya begitu besar dan peringatan daripada Allah hadir buat kali ini setelah Tsunami yang melanda Acheh. Mungkinkah manusia semakin lalai daripada mengingati Allah? Ataupun umur dunia yang semakin tua? Pernah suatu ketika peristiwa Israk Rasulullah ke Sidratul Muntaha, baginda bertemu dengan seorang perempuan yang sangat tua iaitu dunia yang sebenarnya hanya menunggu masa sahaja.

Tidak dapat saya gambarkan betapa hati saya agak terkilan apabila mengenangkan kembali saat-saat berharga lawatan saya ke Universiti Andalas, Padang pada tahun 2007 yang lalu bersama rakan-rakan daripada matrikulasi yang lain. Masih segar dalam ingatan saya akan wajah-wajah jernih kakak-kakak Indonesia yang setia menemani kami sepanjang berada di sana. Saya agak bimbang akan keselamatan mereka yang berada di Universiti Andalas dan lagi pula pusat pengajian itu agak rosak teruk.

 
Bersama Ukhti Anti(Bertudung Putih, berkain putih) 
dan Ukhti Leni(bertudung putih, berbaju jingga)


Bersama sahabat wa sahabiah Matrikulasi


 Bersama saf kepimpinan BEM (Badan Eksekutif Mahasiswa)

Perkampungan yang terletak di lereng bukit


Jalan menuju ke Bukit Tinggi

 Universiti Andalas yang terletak di atas bukit

Padang merupakan wilayah yang diduduki oleh orang Islam minangkabau. Sruktur binaan bangunannya yang cukup unik seperti tanduk kerbau disinonimkan dengan binaan yang terdapat di Negeri Sembilan. Namun, binaan yang cantik itu akhirnya runtuh menyembah bumi.
Hakikatnya, manusia akan dikembalikan kepada Allah SWT dalam apa jua keadaan, dalam keadaan beriman mahupun kafir. Asbab kepada kematian itu pelbagai, namun apabila diperintahkan oleh Allah keatas malaikat maut untuk mencabut nyawa hambaNya, ianya tidak akan dipercepat mahupun dilambatkan walau sesaat sekalipun. Bertaqwalah kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa dan semoga Allah SWT dengan sifat Ar-rahman dan Ar-rahim mahu memaafkan segala dosa yang kita sedari mahupun dosa yang tidak kita sedari. Semoga pengakhiran hidup kita dalam kedaan husnul khatimah. InshaAllah..
Ya T


No comments:

Post a Comment