Sunday, November 8, 2009

Nak Telan Panadol Lagi Ke?Ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya…

“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.
Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Alternative Treatment ( Tips )

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak.

Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis “painkiller”,semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda.


Sumber : http://www.. omaQ. org

p/s: Ada seorang sahabat saya pernah melarang ahli rumah kami daripada mengambil panadol. Waktu tu musim demam melanda Tanjung Malim. Lalu sahabat saya ini menyuruh kami membaca doa yang dapat mengurangkan rasa panas. Seorang sahabat lagi menyuruh kami menyediakan air suam yang dicampur dengan madu dan perahkan air dari perahan limau nipis. Insha Allah ia dapat mengurangkan rasa panas dalam badan kita. Kebergantungan kita pada Allah sangat penting kerana Allah yang mampu mengubati kita, bukan ubat-ubatan. Lagipula, ubat-ubatan sekarang banyak memberi kesan sampingan dan daripada sudut HALAL nya sekalipun masih diragui.

3 comments:

  1. betul la tu. semasa ana megikuti seminar perubatan akuapuntur, Dr tu mengatakan panadol memutuskan saraf sakit. sebenarnya sakit 2 ada lagi. sebab itu kadang2 kita rasa bengan je

    ReplyDelete
  2. Bacaannya macam ni, Qul yaa na rukuuni bardan salaaman a'la (sebut nama berbin/binti ibu)

    ReplyDelete